Opustite kajenje (Čas branja: 4 min)

 

Mlajši moški se vrača domov z vrečkami, potiskanimi z znamkami najcenejšega diskonta v državi. Pravi moški je. Na svojem. Zvečer dela nočno in se vsak dan zredi za sedem dek. Do srčnega napada in smrti v svojem stanovanju ima še 47 mesecev.

Kajenje ubija.

 

Študentka slovenistike z belimi zobmi me sprašuje, kaj študiram. Ogledani bodoči inženir strojništva ne bo padel na njene kodre in njeno muco. Nekoč bo s steklenico cenenega vina v levici in povešenih jošk kričala na brezposelnega fanta prevajalca.

Kajenje ubija.

 

On v burberrijih in ona zraven v cavalliju pred sabo potiska voziček z dečkom in deklico. Ona ni delala dneva v življenju, ima pa košarico G in modre oči, ki se, ko porjavi, zdijo zelene. Ko ju ne vozi po promenadi, za otroka skrbi Maida. Njemu je službo v državni banki zagotovil očka, potem, ko je razglasil stečaj in 550 fizičnih delavcev napotil nazaj v Bosno, brez plačila.

Kajenje ubija.

 

Mlada narkomanka motnih oči prosi za evre. Nedaleč naprej star zavaljen tip v strganih oblačilih pozdravlja mimoidoče in se nasmiha lupinam srečne preteklosti, ki ga pogledov, uprtih v mobitele in urnih korakov, ignorirajo. Ona je tragična žrtev, za katero morata država in družba poskrbeti. On bo do nekega januarskega večera ostal nezabeležena statistika.

Kajenje ubija.

 

Plakat za Pokrovitelje mladih src opozarja na malo Ano, za katero so s pomočjo lions kluba zbrali že 12.000 evrov. Za vlažnimi stenami neometanih hiš in vlažnih stanovanj dvaindvajset tisoč drugih An in Andrejev lačno zre v brezposelne starše. Člani lions kluba bodo nocoj uživali črnomorski kaviar.

Kajenje ubija.

 

Siveči mladenič prek pametnega telefona na socialno omrežje vpisuje svoje mnenje o tem, da bi morali mamam samohranilkam vzeti kakršno koli socialno podporo, saj čustveno pohabijo otroke. Njegova mama ima še vedno zelo rada dečke, zadnje mesece svojega vnuka.

Kajenje ubija.

 

Plečati moški v BMW X6 z raybankami na očeh in otroškim sedežem na zadnjih sedežih hiti z masaže s happy endom. Oče ga je mlatil s pasom, toda postal je bogat, oče, poslovnež. Mož. Zvečer mu bo zaradi steroidov razneslo srce.

Kajenje ubija.

 

Najboljša prijatelja ob ograji bruhata Mercatorjevo vino za 79 centov. Do njune brezposelnosti je še 27 mesecev. Prvi se bo v Črno na Koroškem vrnil oktobra, drugi pa v Metliko septembra. Nikoli več se ne bosta videla.

Kajenje ubija.

 

Frkljica v tesnih hlačah iz umetnega usnja, dolgih pêt in še daljših nog, pešači do svojega frajerja v belem coupeju. Na Ibizo gresta. Njen stric, ki so ga pred njegovo vilo golega raztrgali njegovi psi, zanjo ni niti spomin.

Kajenje ubija.

 

Moški v kravati sedi v taksiju srednjega kakovostnega razreda. Že leta nagonsko ne vzbuja pozornosti. Ima obraz uradnika, dnevno pa iz slabe banke na zasebne račune izčrpa 160.000 evrov. Njegova otroka študirata v Franciji in Angliji.

Kajenje ubija.

 

Mlad birokrat z nedokončanim faksom, umirjenim nasmeškom na obrazu in novim kovčkom stoji v avtobusu. Pelje se na direkcijo, ki so jo ustvarili za pranje strankinega denarja, nato pa pustili v državnem aparatu. Mladenič z magisterijem poleg njega je ta dan poslal 300. prošnjo. Ne šteje več.

Kajenje ubija.

 

Ona in on hodita počasi, v objemu. Teden je, kar ve, da je noseča. Tri leta in dva meseca do tega, ko se bo začela dolgočasiti. Tri in devet mesecev do ljubimca. Štiri in en teden do tožbe za preživnino.

Kajenje ubija.

 

28-letni podpredsednik skrajno leve stranke z diorjevo baretko na glavi in armanijevim jopičem čez ramo zre v iphone in tvita o vstaji delovnih ljudi in uničenju bank.

Kajenje ubija.

 

56-letni kritik v mondeni slaščičarni otipava violinistko, ki krvavo potrebuje prvo dobro kritiko. Nedavno so, da so ohranili njegovo plačo, odpustili prekarca in prekarko. Ulico naprej njegov bivši sošolec čaka na deložacijo.

Kajenje ubija.

 

35-letnik ima po štirih letih novo službo na Radiu Stoena. Šef zahteva, da dela pozno v noč, a je na svojem. Pravi moški je. Vlaki, ki vozijo mimo njegove kletne sobe, ga le še redko zbudijo.

Kajenje ubija.

 

 

Creative Commons licenca
Opustite kajenje by Samo Petancic is licensed under a Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna License.
Ustvarjeno na podlagi dela, dostopnega na http://samovekratke.com/?p=317.

Leave a Reply

Your email address will not be published.