Človek, ki bo založil Anor Kath: Avatar (Čas branja: 3 minute)

Jure Malovrh Rebec vodi podjetje Ponva v okviru katerega deluje tudi znamenita trgovina Črna Luknja, preteklih 20ih let. Trgovina je odprla svoja vrata na Mestnem trgu, zdaj pa je sedež »trgovine z domišljijo« že več kot 10 let na Poljanski cesti. Čeprav v Črni luknji že leta nudijo tudi nabor fantazijske literature, pa se je Jure nedavno odločil založiti tretji roman avtorja Sama Petančiča z naslovom Anor Kath: Avatar. Izšel bo jeseni in tako zaokorožil trilogijo Anor Kath, ki je svojo pot začela pred desetletjem.

– Kako, da se Črna luknja podaja na pot založništva na področju fantazijske literature?

V Črni Luknji imamo na voljo fantazijsko literaturo v sicer omejenem obsegu že od vsega začetka. Svetovi iz namiznih iger, kot recimo Warhammer, Magic: The Gathering in Dungeons & Dragons so prizorišče lepega števila fantazijskih knjig. Povezanost pa gre globje, saj tudi veliko družabnih iger črpa svoje zgodbe iz fantazijske literature. Črna Luknja izdaja vedno več slovenskih lokalizacij družabnih iger, kot recimo Ticket to Ride, Dixit ali Codenames. Testiramo tudi nekaj iger slovenskih avtorjev in izdaja knjige je samo naslednji logičen korak.

– Kdaj jo nameravate izdati?

Izid je načrtovan 30. septembra na konvenciji Na Meji Nevidnega, kjer se bo dalo tudi prevzeti knjige naročene v prednaročilu. Pot do izdaje pa bomo podrobno predstavili tudi na spletu, tako na facebook strani Črne luknje, kot na facebook strani Sama Petančiča.

– Zakaj ste se odločili za Sama Petančiča?

S Samom se poznamo že dlje časa, saj imamo na naših policah že prvi in drugi del trilogije. Skozi leta smo spremljali, kako njegov pisateljski slog raste in se bogati, zato se nam je zdelo primerno, da podpremo izdajo tretjega dela, ki je brez dvoma vsebinsko in slogovno najboljši doslej.

– Boste novo knjigo povezali tudi z namiznimi igrami?

Razvijamo nekaj idej na to temo, vendar bomo videli, kaj bo prinesel čas. Bodo pa vsi, ki bodo knjigo prednaročili, deležni darila, tesno povezanega z namiznimi igrami. Več o tem bomo lahko razkrili v prihodnjih mesecih.

– Se Črna luknja še kje podaja na nova obzorja?

Črna Luknja, se vedno giblje na horizontu dogodkov. V preteklosti smo že večkrat v Slovenijo pripeljali novosti s področja razmišljanja, domišljije in zabave. Odkrivanje novih obzorij je del našega poslanstva.

– Boste založili še kakšne druge slovenske avtorje?

Možnosti za kaj takega seveda so. Sama smo spremljali že dlje časa, vse od njegove prve knjige. Če kdo, ki piše ustrezno žanrsko literaturo, razmišlja o čem takem, me seveda lahko kontaktira, toda kot podjetnik se ne morem lotiti projekta, v katerega ne zaupam. Glede na uspeh Samove prve in druge knjige, pa menim, da bomo lahko dosegli naše cilje.

– Kako menite, da bo roman sprejelo občinstvo, navajeno namiznih iger?

Ljubitelje namiznih iger velikokrat pritegne k igri zgodba, ki stoji za samo mehaniko. Namizna igra se od knjige razlikuje v tem , da je zgodba vsako igro drugačna. Menimo, da bo roman pritegnil še posebej ljubitelje iger s fantazijsko tematiko.

– Kakšna je vloga domišljije pri odraslem človeku? Je še pomembna?

Domišljija pri otrocih je verjetno stranski produkt načina delovanja možganov, ko se ti razvijajo in rastejo. Pri odraslih je domišljijo treba negovati in trenirati. Brez domišljije je življenje monotono in dolgočasno, kar lahko vodi tudi v psihične težave.

– Je branje tudi igra?

Branje predstavlja nabiranje idej kako reševati situacije, v katerih se znajdemo v življenju. Igra pa so dobra vaja, kako jih reševati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.